Fiktioner anbefaler: Stå af ræset

Der er en bevægelse i gang. Den er ikke koordineret, ikke organiseret i en NGO eller et politisk parti. Og så er den overhovedet ikke dansk – eller er den? Over hele verden er mennesker begyndt at sænke deres forbrug, investere deres opsparing, flytte på landet, dyrke grøntsager, sige deres job op, starte egne små virksomheder, arbejde mindre, bo i mindre huse osv.

Man kan kalde det Tiny Living, Consume Less, FIRE, bæredygtigt arbejdsliv, Anti-work og i Kina kalder de det Tang Ping. Der er mange navne for den mangefacetterede bevægelse. Fælles er det, at arbejdet og forbruget tages op til revision, og at der bag det hele ligger et ønske om et mere meningsfuldt liv.

Fiktioner kommer her med at par anbefalinger; en bog, en podcast og to YouTube kanaler. Og som en ekstra service til alle jer, der ikke kunne drømme om at bruge tid på YouTube, har vi lavet en liste med 10 bøger og 10 film, der på den ene eller anden måde berører de bevægelser, som anbefalingerne her handler om. Dem finder du nederst i artiklen.

”Ærø manifestet” af Maj My Humaidan (selvbiografi)
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

I Ærø manifestet kommer læseren med helt ind under huden på forfatteren. Det er en rå, selvbiografisk beskrivelse af Maj My Humaidans rejse som mor og kvinde. Igennem forældreskab, flytning fra storby til lille ø, hjemmepasning og hjemmeskole og tilbage igen.

Bogen kaldes for et manifest af en årsag. Den er politisk. Den provokerer. Men uanset om man er enig med alle Humaidans tanker og idéer om hjemmeskoling, børneopdragelse og alle de andre emner, hun tager op (det var jeg ikke), så er den værd at læse. For den sætter tanker i gang.

Det er nok værd lige at nævne, at min anmeldelse er farvet af, at jeg for 6 år siden opsagde mit klassiske fuldtidsarbejde og kastede mig ud i livet som selvstændig forfatter. Det indebar en masse bekymringer, men også en masse tid til nære relationer og nye muligheder. Jeg HAR med andre ord været igennem rigtig mange af de tanker, som Ærø manifestet sætter i gang. Alligevel vil jeg gerne slå et slag for den. Også for dig, der er glad for dit faste 9-16 job.

Havde jeg læst Ærø manifestet dengang i mit andet liv, var jeg blevet provokeret, træt – og måske endda lidt ked af det. For Humaidan formår at træde på de ømme følelser. Uden blusel krænger hun forhænget til side og stikker pegefingeren ind lige dér, hvor det gør ondt hos rigtig mange børnefamilier – nemlig på prioriteterne, den travle hverdag og de pressede børneinstitutioner og skoler.

Bogen anbefales til alle, der tør at tage at tage deres prioriteter op til revision. Til os, der tror, at der er mere i livet end hamsterhjul og dårlig samvittighed.

”Stå af Ræset” med Elna Bruun (podcast)
Anbefalet af Jannik Landt Fogt

I  fem episoder har DR fulgt Elna Bruun, der står af ræset. Elna og hendes mand Hans, lever et normalt liv i hamsterhjulet med tre børn og to fuldtidsstillinger. Men da deres ene søn begynder at mistrives i skolen, skal der ske noget andet. Familien omlægger deres liv, Elna træder ud af løn-arbejdsmarkedet og stempler ind i livet, som en mere nærværende mor, men også som selvstændig erhvervsdrivende med mere fleksibelitet. Parallelt med deres rejse går Mette Frederiksen ud og bedyrer, at danskerne skal arbejde noget mere.

Podcasten kommer hele vejen omkring alle de overvejselser, en familie har, når den vælger at halvere sine indtægter. Al begejstringen over den nye tid man får sammen, men også savnet af de goder og den sikkerhed, som familien mister. Og et af de sidste afsnit uddyber Elna også den skam og vrede der ramte hende, efter Mette Frederiksens og Kaare Dybvad bombastiske udmeldinger. Podcasten har også besøg af en økonomiprofessor og en arbejdslivsforsker, der sætter Elnas historie ind i en samfundsmæssig kontekst.

Virkelig veltilrettelagt podcast og ideel til folk, der går med spæde tanker om et andet liv, eller for folk der allerede har omlagt arbejdslivet og som savner nogle at spejle deres overvejelser i.

”Loui Lam” og ”Frinans” (YouTube kanaler)
Anbefalet af Jannik Landt Fogt

På fiktioner anbefaler vi normalt litteratur, så vel som film, tv-serier, podcasts eller museumsbesøg. Der er nok en del litterære feinschmeckere, der vil rynke lidt på næsen af en YouTube-anbefaling – det gør jeg også selv, for jeg HADER platformens uendelige reklamer – men når det kommer til temaer som Simple Living, Bæredygtigt Arbejdsliv, FIRE, Tang Ping, eller hvad vi nu skal kalde fænomenet, så er de digitale medier altså bare en guldgrube af indhold.

Både fordi nogle af disse fænomener er indlejret i de sociale medier, f.eks. var quit-tokking og til dels quiet quiting SoMe-fænomener, før de var noget andet, og for det andet fordi de sociale mediers og især YouTubes instruktive facon kan være gode til at formidle selvhjælp-budskaber på.

I mine egne bestræbelser på et bæredygtigt arbejdsliv har to kanaler været afgørende.

Loui Lams bramfrie kanal Den cyklende murer handler om, hvordan Loui lever, og om hans rejse til en 1-dags arbejdsuge. Vi kommer vidt omkring her, f.eks. om hvordan familien planlægger en billig ferie på en båd, og vi hører om, hvordan Loui investerer sine penge. En gang imellem er der gæsteinterviews, f.eks. med Anna Caroline fra Alene i Vildmarken. På kanalen deler Loui også sin kulturelle inspiration: Blandt hans foretrukne værker er simple-living bogen Walden af Henry David Thoreau og anti-forbrugsfilmen Fight Club af David Fincher.     

Den anden kanal er Frinans, der er skabt af Sune Bjørn Andersen. Sune er på jagt efter FIRE (Financial Independence, Retire Early), og hans metode er simpel: Forbruget skal sænkes, og så skal der investeres.
På YouTube kanalen deler han råd og viden, især om investering. Sune driver en tilhørende Facebookgruppe med 4.000 følgere. Han står i høj grad på skuldrene af en anden dansker: Nemlig Jakob Fisker, der allerede i 2010 skrev bogen Early Retirement Extreme –  A Philosophical and Practical Guide to Financial Independence og som i dag bor i USA og lever af sine investeringer.

Mens Loui’s kanal handler bredt om et bæredygtigt arbejdsliv, så er Frinanskanalen mest til folk, der ønsker at vide mere om investeringer, budgetlægning og lignende.

10 bøger om Antiwork/Det bæredygtige arbejdsliv

Underskud: Om værdien af omsorg (2024) af Emma Holten

The Politics of Time – Gaining Control in the Age of Uncertainty (2023) af Guy Standing

Less is More – How Degrowth will Save the World (2021) af Jason Hickel

De ting du først kan se, når du sætter farten ned (2019) af Haemin Sunim

Bullshit Jobs: A theory (2018) af David Graeber

Det sidste barn i skoven (2005) af Richard Louv

Feed (2002) af M.T. Anderson

Player Piano (1952) af Kurt Vonnegut

Walden (1854), af Henry David Thoreau

Bartleby, skriveren – En fortælling fra Wall Street (1853) af Herman Melville

10 film om Antiwork/Det bæredygtige arbejdsliv

Nomadland (2021) af Chloé Zhao

Parasite (2019) af Bong Joon-ho

Food Inc. (2008) af Robert Kenner

Into The Wild (2007) af Sean Penn

American Beauty (2000) af Sam Mendes

Fight Club (1999) af David Fincher

Office Space (1999) af Mike Judge

Clerks (1994) af Kevin Smith

Falling Down (1993) af Joel Schumacher

Modern Times (1939) af Charlie Chaplin

Begreber

Antiwork: Betegnelse, der ofte anvendes af kritikkere til at beskrive alle de forskellige bevægelser, der tager lønarbejdet op til revision.

Minimalisme: Æstetisk retning, der opstod omkring 1960 indenfor skulptur-, maler- og skrivekunsten. Bliver i dag anvendt indenfor mode og boligindretningsindustrien og er bl.a. kommet på mode igen, ikke mindst takket være oprydningsguruen Marie Kondo.  

ERE: (Early Retirement Extreme), se FIRE herunder. Udtrykket ERE blev første gang anvendt af Jacob Fisker på hans blog og efterfølgende i hans bog af samme navn.

FIRE: (Financial Independence, Retire Early): Livsindstilling, der stræber efter at leve sparsommeligt og investere en ret stor del af sin indkomst med formålet om at kunne leve af sine investeringer og trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet.

Great Resignation: Betegnelse for de statistiske udsving på det amerikanske post-corona arbejdsmarked, hvor en meget stor del af arbejdsstyrken forlod arbejdsmarkedet.  

Tang Ping: Trend i Kina, hvor især unge arbejdere trækker sig fra arbejdsmarkedet i protest mod overarbejde og 996-princippet, der foreskriver en arbejdsmetodik, hvor der arbejdes fra 9 morgen til 9 aften, 6 dage om ugen, altså en 72 timers arbejdsuge.   

Quiet Quitting: En tilstand, hvor man udfører det absolut minimale niveau af det arbejde, der skal til, for ikke at blive fyret.

QuitTok: Hashtag og internettrend hvor folk optager deres opsigelser og deler opsigelsen med deres følgere på de sociale medier, især på TikTok.


Anbefalingerne er skrevet af Jannik Landt Fogt og Christina Lassen-Andersen, der har startet Fiktioner. Baggrunden for det, kan du læse mere om lige her.

ER DU STÅET AF RÆSET?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK