Fiktioner anbefaler: Naturen i fokus

De fleste forfattere ved godt, at beskrivelser af naturscener er vigtige for at opbygge stemning i historien. Enkelte forstår at løfte deres beskrivelser og gøre naturen til en hovedperson i sig selv. Her få du tre bud på bøger i den kategori.

Når jeg ser “Alene i vildmarken”, sidder jeg altid med en romantisk forestilling om, hvor vidunderligt det må være at sidde alene ved et bål og betragte solen gå ned over en nordnorsk skovsø. At leve af de gaver, naturen giver i harmoni med mig selv og egernet i nabobirken. Indtil jeg kommer i tanke om, at mine survival skills kan ligge på et temmelig lille sted. Men drømme kan jeg. Her kan du blive inspireret til tre store læseoplevelser, der alle har naturen med som diskret, underliggende hovedtema.

Himlen over vildmarken” af Kristin Hannah (roman)
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

Alaskas storslåede naturrigdom, barske sæsonskift og pragmatiske indbyggere, danner rammen om en medrivende skæbnefortælling i “Himlen over vildmarken”.

Mange drømmer om det enkle liv i pagt med naturen. Et liv på naturens præmisser langt fra civilisationens regler. Lenis PTSD-ramte far har samme tanker og tager mor og datter under armen og flytter til vildmarken. Desværre flytter dæmonerne med.

Historien er fortalt fra datteren Lenis synsvinkel. Vi følger hende fra de tidlige teenageår, hvor hun pludselig skal finde sig til rette i et lillebitte samfund, hvor laksefiskeri, køkkenhaver og jagt er vigtigere end skolegang. Hendes opvækst bliver præget af forældrenes dybt dysfunktionelle forhold og hendes eget brændende ønske om at finde et sted at slå rødder.

“Himlen over vildmarken” er velskrevet og medrivende. Hannah skriver, så du uden problemer kan se de storslåede vidder, jagende spækhuggere og meterdybe snedriver for dig.

Anbefales til læsere, der er glade for familiefortællinger/spænding og coming of age litteratur.

“Arvejord” af Maria Turtschaninoff (roman)
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

“Arvejord” fører læseren dybt ind i en finsk granskov. Her ligger Nevabacka. Først et simpelt husmandssted, der over årene udvikler sig til en stor gård, som lægger navn til generationer.

Og det er netop Nevabacka slægten, der er i fokus. Med nedslag op igennem tiden, møder vi familiens medlemmer, der kæmper med hver deres. Fra ren overlevelse til mere identitetsmæssig og eksistentiel karakter. Bogen er en samling af individuelle fortællinger, der alle er flettet sammen af tilhørsforholdet til Nevabacka.

Den enorme finske skov, omgærdet af myter, er en karakter i sig selv og spiller en kontinuerlig rolle igennem alle fortællingerne.

Anbefales til læsere af historiske romaner og slægtsfortællinger.

Vandrefalken” af J.A. Baker (værk)
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

Ved første øjekast gør “Vandrefalken” ikke meget væsen af sig. Det kræver et øjeblik at få øje på forsidens falk i det ensartede mønster, der ellers mest leder tankerne hen på årringe i et træ. Bagsiden er ikke meget bedre. Ingen tekst, kun et uskarpt foto af en mand, der måske, måske ikke er bogens forfatter. Normalt går jeg langt udenom bøger, der taler sig selv ned på den måde. Men min lokale bogpusher på biblioteket kastede den næsten efter mig sidst, jeg var der. “Læs den!” lød ordren.

Så det gjorde jeg. Og stor tak til bibliotekar Peter for at insistere.

“Vandrefalken” er oprindeligt skrevet i 1967 og er først for nylig blevet oversat til dansk. Det er ikke en roman i klassisk forstand. Der er ingen fremadskridende handling, bogen er udelukkende baseret på en mands kærlighed til fugle og hans betragtninger om livet og samfundet.

Bogen er mesterligt oversat af Mads Joensen, der har formået at overføre styrken i Bakers sprog til dansk. Læs den netop på grund af sproget. Det er en oplevelse.

Anbefales til nydere af sprog og naturbeskrivelser.


Anbefalingerne er skrevet af Jannik Landt Fogt og Christina Lassen-Andersen, der har startet Fiktioner. Baggrunden for det, kan du læse mere om lige her.

HVAD HAR VI MISSET AF GOD FIKTION?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK